Våra medlemsklubbar
Läs lite mer om deras tennishistoria!
1879
Den svenska tennisen föddes när dåvarande kronprins Gustaf reste till England och stiftade bekantskap med sporten. Han blev begeistrad och beslöt sig för att ta tennisen hem till Sverige.
Första banan
Kronprinsen såg till att det ganska snart byggdes en bana på Skeppsholmen i Stockholm. Fler och fler banor började byggas, både i Stockholm och ute i landet. Och fler och fler började spela tennis, inspirerade av Kronprins Gustafs entusiasm.
Första klubben
Kronprinsen fick Victor Balck, ”den svenska idrottens fader”, att översätta de engelska spelreglerna. De spelande började nu bilda klubbar. Det är osäkert vilken som var först. Det talas om Dalarö Lawntennisklubb som skulle ha bildats 1889, men man vet säkert att Stockholms Lawn Tennis Klubb av 1890 startade det året och har varit obrutet verksam sedan dess.
KLTK bildas
Det skulle dock dröja till 1892 innan kronprinsen inledde arbetet med att starta en egen tennisklubb. Från början var arbetsnamnet Lawntennisklubben Victoria, döpt efter kronprinsessan. Efter fyra års idogt arbete byggs så den första riktiga tennishallen i Sverige, Tennispaviljongen. Den uppförs i gamla Idrottsparken och delas med ett stort antal tennisklubbar i Stockholm. Paviljongen finns fortfarande kvar om än inte på ursprunglig plats. I samband med att byggnaden stod klar 1896 bildades KLTK under namnet H.K.H. Kronprinsens Lawn Tennis-Klubb.
Påvelunds Tennis- och Badmintonklubb är en unik klubb. Detta eftersom klubben ända sedan grundandet har varit en förening trots två olika idrotter. Genom alla år har klubben haft ett organisationsnummer och en styrelse (även om det givetvis har kommit och gått många personer i styrelsen genom åren).
PTBK grundades 1983. Ja egentligen grundades klubben redan 1982 men det var mer av formalia för att kunna komma igång med hallbyggande. Hallen stod klar 1983 och det är detta år som finns med på vårt klubbmärke. Det finns mycket att berätta om PTBK:s 40 år. I denna minnesskrift ger tidslinjen med tillhörande foton en fin sammanställning av många av de viktiga händelser som har inträffat. PTBK är en förening med stor bredd men också med elit. Det är inte alltid lätt att kombinera bredd och elit men vår förhoppning är att det fungerar på ett tillfredsställande sätt. Klart är att trycket på att framförallt spela tennis är enormt och vi har i dagsläget cirka 400 barn och cirka 100 vuxna som inte kommer in i vår tennisverksamhet på grund av för få banor. När PTBK firar 50-årsjubileum om tio år är vi övertygade om att en utbyggnad av vår nuvarande hall har skett och att PTBK fortfarande kombinerar bredd och elit inom badminton och tennis på ett engagerande sätt för våra medlemmar.
Året innan första världskriget bröt ut grundades Salk och fick redan från början en betydande roll inom svensk tennis. De första 20 åren hyrde klubben in sig på olika anläggningar, framförallt i nära anslutning till Stockholms Stadion. Drömmen om en egen hall gick i uppfyllelse när det som idag är Salkhallen byggdes år 1937, pådrivet och finansierat av bl a Marcus Wallenberg. Den nya hallen blev den största i Stockholm med en centrecourt med plats för 3 000 åskådare samt tre träningsbanor. Förutom tennis hölls många andra arrangemang, alltifrån boxning och gymnastik till scoutmöten och opera. En ombyggnation ägde rum 1949-50 då läktarna revs och fler banor byggdes.
Salk har på många sätt varit en drivkraft i svensk tennis. Vid grundandet 1913 var Salk en av de första klubbarna öppen för alla, utan ett begränsat medlemsantal och med moderna stadgar. Redan 1915 gav Salk ut ett gratis medlemsblad; ”Lawn-Tennis” till de då cirka 150 medlemmarna. Det gavs ut 12 gånger per år och blev så framgångsrikt att det 1916 blev officiellt organ för Svenska Lawntennisförbundet och Salk.
Salk har sedan starten varit en aktiv tävlingsarrangör. Salk Open (tidigare Skolungdomens Mästerskapstävlingar) togs över av Salk redan i början av 1914. Salk Open är inte bara världens äldsta årligen återkommande juniorturnering, utan även den förmodat största deltagarmässigt inomhus.
Salk var 1969, tillsammans med bland annat Kungliga Tennisklubben, med och grundade ATP-tävlingen Intrum Stockholm Open som idag är den äldsta internationella tävlingen inomhus som fortfarande spelas. Så gott som samtliga världsettor har genom åren spelat Intrum Stockholm Open och många av dessa har stått som slutsegrare.
En av dem som betytt mest för det moderna Salk var den gänglige och fenomenala spelaren och ledaren Curt Östberg. Han satte det idrottsliga i centrum för verksamheten och satsade med brinnande engagemang på en junioravdelning och en damklubb. Dessutom månade han stort om den sociala samvaron i klubben och lade på så vis grunden till det vi idag ofta kallar ”Salkandan”. Curt Östberg blev hallens förste intendent och var även klubbens ordförande under en period. När han avgick som ordförande 1967 hyllades han med en bestående gåva. Den skulptur som besökare möts av i Salkhallens entrétrappa föreställer Curt i ”fighting pose”.
En mycket uppmärksammad och ledsam händelse ägde rum den 3 september 1993 då Salkhallen brann ned till grunden. Lyckligtvis kom ingen till skada och med handlingskraft och beslutsamhet byggdes en ny hall som invigdes endast drygt ett år senare, i oktober 1994.
Klubben fyllde 100 år 2013 vilket uppmärksammades genom ett flertal jubileumsarrangemang. I samband med 100-årsfirandet blev Salk invald i Centenary Tennis Clubs, en organisation som sammanför tennisklubbar världen över som är mer än 100 år gamla och som har en internationellt sett framstående verksamhet. I Sverige är endast KLTK och Salk medlemmar.
Bland de mest kända spelarna sedan klubbens bildande 1913 märks Gudrun Rosin, Björn Borg, Nicklas Kulti och Rebecca Peterson. Vid sidan av klubbens satsning på junior- och elittennis har föreningen en mängd andra verksamheter såsom damklubb, seriespel, vuxenträning, kursverksamhet och veteranspel.
Många människor har varit och är viktiga för Salk. Utan engagerade och entusiastiska insatser från medlemmar skulle inte Salk existera på det sätt som den gör idag, som en modern och ledande storklubb med lokal förankring.
Båstad Tennissällskap bildades 1929. Båstad Tennissällskap bildades under namnet Båstad Lawntennissällskap, sedermera Båstad Malens Tennissällskap. 2010 togs beslut att ändra namnet till Båstad Tennissällskap. Trots åldern är vi en mycket aktiv förening, både vad gäller tävlande tennisspelare och som arrangör av stora årligt återkommande tävlingar såsom Båstadtennis Corem Open för juniorer, Regionmästerskap (RM) och Veteran SM.