Elite Tennis Hall of Fame 2013

  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

I samarbete med Elite Hotels valdes tre nya personer in i Swedish Tennis Hall of Fame mellan semifinalerna av Collector Swedish Open i Båstad. För 11:e gången hölls denna ceremoni på centercourten i Båstad.

De invalda blir en del av en exklusive klubb och årets celebriteter presenteras nedan med fullständiga nomineringar, stort grattis säger vi till:

Ingrid Löfdahl-Bentzer

Hon besegrade under karriären stjärnor som Evonne Goolagong Cawley och Francoise Durr och tog själv fem internationella titlar, bland annat i Båstad 1972. Med sitt kraftfulla och offensiva spel tog hon sig även till åttondelsfinal i Wimbledon, hon debuterade i Fed Cup-laget 1966 och var med i det Fed Cup-lag som elva år senare spelade kvartsfinal mot Storbritannien. Hon tog sammanlagt 18 SM-titlar och rankades som Sverigeetta mellan 1973 och 1975. Med sitt starka volleyspel nådde hon stora framgångar även i dubbel.

Har efter sin aktiva karriär gjort stora insatser för tennisen, var under en period fackligt aktiv i WTA, har suttit i Internationella Tennisförbundets Fed Cup-kommitté, varit nominerad till ITF:s styrelse och haft en rad tunga internationella uppdrag.

Gustav V och Ingrid Löfdahl-Bentzer är enda svenskar som valts i The All England Lawn Tennis and Croquet Club, det vill säga Wimbledon.

Margareta Bönström

Som aktiv nådde hon framgångar med sin extremt offensiva stil men det är ändå inte som spelare hon gjort störst avtryck i den svenska tennishistorien. Kanske hade vi inte ens suttit här i dag på en svensk WTA-turnering om det inte varit för denna kvinna!

Svensk damtennis hade definitivt inte nått så stora framgångar under åren utan hennes ledargärning och med flera tunga internationella engagemang bidrog hon starkt till att flytta fram damtennisens positioner i Europa. Så sent som på 1970-talet var det ingen självklarhet att ge kvinnorna utrymme i denna mansdominerade värld och utan hennes envishet, charm och aldrig sinande vilja att få en förändring till stånd hade gubbväldet säkert bestått i ytterligare några årtionden. Hon startade den årligen återkommande nationella tävlingen Lejonkulan, skapade Scandinavian Ladies Circuit och initierade Womens European Tour.

1970 bildade hon Svenska tennisförbundets damelitkommitté och arbetade samtidigt i Womens International professional Tennis Council. 1971 blev hon första kvinnliga ledamot i Svenska tennisförbundets styrelse och fem år senare bildade hon Europeiska damproffskommittén där hon efter fem år som ordförande fortsatte att vara en drivande kraft in på 1990-talet.

Hon är svensk och europeisk damtennis motsvarighet till amerikanska legenden Billie Jean King och hon är svensk damtennis Grand Old Lady.

Jonas Svensson

Mycket framgångsrik redan under junioråren då han bland annat 1983 nådde semifinal i Wimbledons pojkklass. Var tillsammans med Magnus Gustafsson ledstjärna i legendariske tränaren Tim Kleins göteborgsbaserade team. Tog fem ATP-titlar i singel och en i dubbel och besegrade under karriären spelare som Ivan Lendl, Pete Sampras, Boris Becker, Jim Courier, Jimmy Connors och ytterligare ett antal av tennisens största stjärnor under 1980- och 90-talen.

Han nådde tiondeplatsen på rankningen och svarade för en av 1988 års största skrällar då han i kvartsfinal i Öppna franska spräckte världsettan Lendls svit på fyra raka Paris-finaler. Var i semifinal i Öppna franska även 1990 och kvartsfinalist i Australian Open 1989. Jonas hade en elegant spelstil med fin teknik men också utrustad med stark fysik och stort fighterhjärta vilket bland annat visade sig i 13 segrar på totalt 20 femsetsmatcher!

Han vann sju av sina nio Davis Cup-singlar samt den inledande singeln mot Goran Ivanisevic i 1989 års Davis Cup-semifinal mot forna Jugoslavien och avgjorde med 3-2-segern mot Goran Prpic.

Han hade stundtals en motståndare i sig själv då han inte riktigt kunde förstå vad alla andra visste: att han var en av världens bästa spelare.

Elite Swedish Tennis Hall of Fame 2013
Elite Swedish Tennis Hall of Fame 2013
Dela med dig här

Lämna ett svar